loader
Foto

El e Cătălin și e cel mai bun din lume

Cătălin Chirilă, campionul mondial la 500 de metri canoe simplu, se află într-o binemeritată vacanță înaintea începerii pregătirilor pentru Jocurile Olimpice.

 

Chirilă a ales să-și încarce bateriile pe meleagurile natale, casa părintească aflându-se în județul Tulcea, la Sarichioi.

„Mă cheamă Cătălin și sunt cel mai bun din lume”. Așa ar putea să se prezinte Cătălin Chirilă,recent medaliat cu aur la Campionatele Mondiale în proba de canoe simplu 500 de metri. Dar Cătălin este un tip timid, liniștit și de un bun simț ieșit din comun. Așteaptă ca ceilalțisă vorbească despre el. Și nu o pot face decât la superlativ, pentru că omul este efectiv o mașinărie pe apă. Anul trecut a devenit campion mondial la 1000 de metri, cu câteva săptămâni în urmăa fost cel mai bun la 500 de metri și acume în pole-postion pentruJocurile Olimpice de la Paris, acolo undeare ca obiectiv,bineînțeles,aurul.

Chirilă este un copil al Deltei

Și-a început uceniciape lacul Ciuperca în 2012 activând la Clubul Sportiv Danubiu din Tulcea, iar copilăria și-a petrecut-o la Sarichioi. Acolo s-a decis să-i calce pe urme idolului și modelului său Ivan Patzaichin. Și deocamdată o face foarte bine. Florin Popescu, antrenorul său, i-a făcut chiar o promisune regretatului multi-medaliat, anume că va scoate dinCătălinun campion olimpic.Canoistul nostru are tot timpul să triumfe la Jocuri pentru că e tânăr, aredoar 25 de ani, dar trebuie să fie sprijinit de federație până în “pânzele albe”. După succesul de la Duisburg, înainte de a reveni la antrenamentele chinuitoare de pe Snagov, Cătălin a plecat într-o binemeritată vacanță în care își va încarca bateriile pentru competițiile ce vor urma. Ar fi putut pleca oriunde în lume,dar a ales să se întoarcă la origini, revenind pe plaiurile natale.

Nu ne putem decât imagina cum își petrece timpul liber

O lotcăși un pescar înaintează încet pe Razim, cel mai mare lac cu apă dulce din țară. Vin de la pescuit din nord, dinspre Enisala, care în turcă înseamnă “Sat Nou”, acolo unde au mai rămas doar ruinele fortificației medievale ridicate de genovezi în timpul Imperiului Bizantin. Au trecut pe lângă insula Popina unde concertează în voiesutelede specii de păsărimigratoare,și se îndreaptă spre portul din Sarichioi, căci toate drumurile duc acolo. “Pescarul” esteun tânăr bine făcut, înalt, blond cu părul scurt și cu un început de bărbuțăde culoarea stufului. Acestă trestie acoperămai toate casele din zonă, făcute  dinchirpici de pămînt galben și cu fereastra de la stradă decorată cu dantelărie de lemn, albastră sau verde. Aceleași nuanțe pe care le distingi în privireamelancolică a eroului nostru, în funcție de intensitatea luminii. Acum, spre asfințit, liniștea apusului se reflectă pe apele lacului într-un spectacol feeric de culori și sunete. Se vede că omul care conduce tradiționala ambarcațiune este din partea locului. Vâslește constantcu brațele sale vajniceiar valurile pe care le produce clipocesc liniștit în digurile de lemn de pe mal, construite de localnici. Din când în când trage cu coada ochiului în luciul apei, în stânga și în dreapta, ca și cum s-ar aștepta să fie depășit de cineva. De data asta însă, nimeni nu este pe urmele sale.Se linișteșteși se închină. Tocmai a trecut pe lângă bisericade rit străvechi ”Sfântul Vasile cel Mare”, acolo unde a mers prima dată însoțitde bunica sa și unde mai cântă și acum în corul bisericii în timpul liber sau la sărbătorile mari.

Muncă, muncă și iar muncă

Are aceleași trăsături fizice cu locuitorii acestei zone din Dobrogeaunde există cea mai mare comunitate de ruși lipoveni, oameni harnici și primitori.Fața lui este ovală,cioplită parcă din piatră de celebra Muhina, creatoarea faimoasei sculpturi “Muncitorul și colhoznica”.  El este cel puțin la fel de devotat pasiunii saleca și muncitorul sovietic din statuie. Un rob al muncii și al suferinței.Dealtfel, se ghidează în viață după propriul motto:“Dorința, ambiția și în final munca, reprezintă cheia succesului”. Și omul nostru chiar a devenit celebru în sportul pe care îl practică muncind și suferind pe ultimii metri ai curselor.

Acum însă a lăsat totul de o parte. Se întoarce de la pescuit unde încearcă de fiecare dată să sevindecesufletește după luptele sale chinuitoare cu secundele. Să fii cel mai rapidde pe globlasă urme adânci, urme aproape imposibil de șters.

Odată ajuns în vechiul port își descarcă meticulos năvodul, îi salută respectuos în limba lor pe bătrînii pescari lipoveni și se îndreaptă spre terasa din apropiere, unde probabil e așteptat de prieteni și de iubita sa soție cu care s-a căsătorit de curând. Copiii,care de obicei vâslesc și ei pe lacul Razim visând să devină într-o zi campioni, și care acum s-au strâns la locul de joacă din apropiere,îl recunosc imediat și își dau coate chicotind. „ E Cătălin, cel mai bun din lume”.

Sursă foto: Agerpres

Darius Olaru (FCSB), după ridicarea trofeului Superligii - Vom petrece cât ne ţin picioarele

Fotbalistul echipei de fotbal FCSB, Darius Olaru, a declarat, sâmbătă seara, după ridicarea trofeului de campioană ...

Charalambous (FCSB) - E fantastic pentru jucători, pentru fani, e o mare bucurie că am câştigat titlul

Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, sâmbătă seara, la finalul partidei cu CFR Cluj, ...

Finidi George este noul selecționer al Nigeriei

Finidi George este noul selecționer al Nigeriei

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Fostul atacant nigerian Finidi George a fost numit în funcția de selecționer al echipei naționale a Nigeriei, a ...

Handbal feminin: CSM Bucureşti a cucerit al şaptelea titlu de campioană a României

CSM Bucureşti a câştigat, matematic, al şaptelea său titlu de campioană a României la handbal feminin, sâmbătă, ...

Handbal masculin: Victorie la limită a echipei României, în barajul pentru Mondialul din 2025

Naţionala României a învins echipa Cehiei cu scorul de 31-30 (15-11), miercuri, la Baia Mare, în prima manşă a ...

Handbal masculin: CS Dinamo s-a calificat spectaculos în semifinalele EHF European League

CS Dinamo Bucureşti a reuşit o calificare spectaculoasă în semifinalele competiţiei masculine de handbal EHF ...

Volei: Naţionalele României încep pregătirile pentru Goldean League

Naţionala de volei feminin a României se va reuni în 2 mai, iar cea masculină în 6 mai, în vederea pregătirii ...

Volei masculin: Bogdan Kotnik este noul antrenor al echipei Dinamo Bucureşti

Echipa de volei masculin Dinamo Bucureşti a anunţat, miercuri seară, încetarea de comun acord cu antrenorul Stelian ...

Volei feminin: Fosta internaţională Ruxandra Dumitrescu s-a stins la doar 46 de ani

Fosta internaţională română şi elenă Ruxandra Dumitrescu a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 46 de ani, a ...

Polo masculin: Dinamo a învins-o pe Steaua, în finala Superligii

Într-un meci transmis în direct de TVR Sport, CS Dinamo Bucureşti a învins-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de ...

Kriszta Incze și Cătălina Axente s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălian Axente au reuşit să se califice vineri pentru Jocurile Olimpice de la Paris ...

Campioni europeni la culturism și fitness | VIDEO

Campioni europeni la culturism și fitness | VIDEO

publicat: miercuri, 08 mai 2024

În perioada 15-19 mai, Cluj-Napoca devine capitala românească a culturismului și fitnessului.

 

#TVRSPORT