Borrusia Dortmund s-a calificat marți seară în finala Ligii Campionilor, după o așteptare de 11 ani.
Germanii au reușit să îi înfrângă pe francezii de la PSG, cu șansă, dar și datorită unui joc defensiv exemplar, pus în practică de către antrenorul galben negrilor, Edin Terzic. Drumul Borussiei Dortmund și al antrenorului ei de la pierderea campionatului în ultima etapă până la finala Ligii Campionilor este unul demn de un film.
Lupta din sezonul trecut pentru titlul Bundesligii a fost cea mai înverșunată și pasionantă confruntare din fotbalul german în ultimii ani. Cele două mari rivale, Borussia Dortmund și Bayern Munchen, s-au înfruntat până în ultimele clipe ale sezonului precedent pentru ca una dintre ele să se încoroneze campioană. Dortmund a pierdut titlul incredibil, la un singur punct diferență în fața eternei rivale, după ce jucătorii lui Terzic nu au reușit să o înfrângă pe Mainz, chiar în fața propriilor fani, iar bavarezii au reușit victoria decisivă pentru câștigarea campionatului în ultimele minute, împotriva celor de la Koln. Pentru tânărul antrenor Edin Terzic, acest punct de cotitură a fost de fapt momentul de început al drumului spre Wembley.
În acest sezon, băieții lui Terzic nu au mai reușit să se mențină în bătălia pentru titlul de campioană, clasându-se în acest moment pe locul 5 în Bundesliga. În schimb, ceea ce este total diferit în acest sezon este traseul european pe care îl au Edin Terzic și jucătorii săi. În sezonul precedent cei de la Dortmund au terminat repede socotelile europene, fiind eliminați de către Chelsea în optimile Ligii Campionilor (2-1 la general). Performanța de acum a lui Edin Terzic și a celor de la Dortmund e una cu adevărat remarcabilă, ei reușind în drumul spre finala de pe Wembley să treacă de PSV (3-1 la general) și de Atletico Madrid (5-4 la general). Băieții antrenați de către germanul de doar 41 de ani au dovedit un joc defensiv de excepție și în fața starurilor ofensive ale Parisului. Edin Terzic a învățat din greșelile trecutului reușind împreună cu Borussia o calificare aproape nesperată, după mai bine de un deceniu de așteptare.
Damian Mamulă
Sursă foto: Imago