loader
Foto

Wembley, stadionul finalelor grandioase.

Sâmbătă, 1 iunie va avea loc marea finală a Ligii Campionilor dintre „galacticii” celor de la Real Madrid și germanii de la Borussia Dortmund. Aceasta este a opta mare finală europeană ce se va juca în capitala Angliei, pe legendarul Wembley.

 

Finala Cupei Campionilor Europeni din 1963, dintre italienii de la AC Milan și lusitanii de la Benfica a fost prima disputată pe stadionul Wembley. „Vulturii” au deschis rapid scorul în minutul 19, prin Eusebio , liderul echipei din Lisabona. „Rossoneri” au întors însă soarta finalei cu dubla lui Jose Altafini, golgheter al acelei ediții de Cupa Campionilor și câștigător al mondialului cu Brazilia în 1958 dar și participant cu Squadra Azurra la următorul mondial, cel din 1962. Milan câștiga prima „urecheată” din istorie . Cesare Maldini, tatăl viitorului mare căpitan al milaniștilor, Paolo,ridica primul mare trofeu din istoria „rossonerilor”. Alegerea stadionului Wembley nu a fost una întâmplătoare deoarece Anglia urma să găzduiască Cupa Mondială din 1966, iar peste numai 3 ani  Wembley devenea scena celei mai mari performanțe din istoria naționalei Albionului, câștigarea în premieră a râvnitului titlu mondial.

Trofeul Cupei Campionilor se întorcea în insulă cinci ani mai târziu când Manchester United se încorona regina Europei, după ce o spulbera în finală tot pe Benfica (4-1). Bobby Charlton și George Best se numărau printre marcatorii meciului care trimitea cupa de la Londra la Manchester. Pentru „diavoli” acest trofeu venea la un deceniu distanță de la tragedia aviatică de la Munchen.

În 1971 finala C.C.E. se disputa din nou pe legendara arenă din capitala Regatului Unit. Fabuloasa echipă a olandezilor de la Ajax Amsterdam, din care făceau parte Johan Neeskens și Johan Cruyff, își trecea în palmares primul titlu european din istoria clubului. În ultimul act,  batavii i-au învins pe grecii de la Panathinaikos cu un sec 2-0. Ferenc Puskas, fostul mare atacant al lui Real Madrid și al naționalelor Ungariei și Spaniei era antrenorul grecilor.

În 1978, la 7 ani distanță, finala celei mai importante competiții europene intercluburi își făcea revenirea pe tărâm britanic. Marea generație a lui Liverpool ce domina autoritar fotbalul în aceea perioadă, câștiga a doua „urecheată” la rând. Scoțianul Kenny Dalglish înscria din pasa conaționalului său Graeme Souness  golul victoriei „cormoranilor” împotriva belgienilor de la Club Brugge. Datorită acestei performanțe, Liverpool devenea prima echipă din Anglia ce reușea să își apere titlul european.

În 1992 finala Cupei Campionilor Europeni se întorcea pe Wembley. După finalele pierdute în 1961 și 1986, Barcelona câștiga în premieră trofeul, împotriva italienilor de la Sampdoria, la care jucau printre alții și Gianluca Viali, Roberto Mancini sau Dario Bonetti, fostul antrenor al celor de la Dinamo București. Scorul final al meciului disputat în fața a 70.000  de spectatori a fost stabilit de fundașul central olandez Ronald Koeman, printr-o lovitură liberă executată magistral în minutul 112.

În 2011 extraterestra echipă a celor de la Barcelona se reîntorcea pe Wembley pentru o nouă finală a Ligii Campionilor. Manchester United, antrenată de către legendarul Sir Alex Ferguson era adversara catalanilor. Pedro, Messi și David Villa au fost marcatorii pentru echipă antrenată de către Pep Guardiola. Wayne Rooney a marcat pentru United. Scorul final al finalei a fost 3-1 pentru catalani, care își treceau în palmares al doilea trofeu consecutiv al Ligii Campionilor și al patrulea din istoria clubului. Pentru „diavoli”, dar și pentru Sir Alex Ferguson, era ultima dată când ajungeau în ultimul act al Ligii Campionilor.

Legendara arenă britanică a găzduit și finala Ligii Campionilor din 2013. Bayern Munchen și Borussia Dortmund s-au înfruntat în acest „Der Klassiker ” din ultimul act al Ligii. Bavarezii au câștigat cu 2-1 lupta cu marii rivali. Olandezul Arjen Robben marca golul victoriei pe final de meci, în minutul 89. Jurgen Klopp, antrenorul Borussiei, pierdea prima finală europeană din carieră iar veteranul Jupp Heynckes, în vârstă de 68 de ani, câștiga al doilea trofeu al Ligii Campionilor după cel din 1998, cu Real Madrid.

În acest an echipa galben negrilor are din nou șansa de a câștiga marele trofeu. Stadionul Wembley va fi la fel ca în urmă cu 11 ani locul de disputare al marii finale. Real Madrid va fi sâmbătă, 1 iunie adversara din finală a echipei din Bundesliga.

Românii și-au făcut și ei simțită prezența pe legendarul stadion european. Brescia antrenată de către Mircea Lucescu dar și cu Sabău și Hagi în teren câștiga Cupa Anglo-Italiană împotriva celor de la Notts County ( 1-0), disputată în martie 1994, înaintea Mondialului American.

Damian Mamulă

Campionatul European de Fotbal, la

Campionatul European de Fotbal, la "Arena" | VIDEO

publicat: marţi, 02 iulie 2024

Vlad Lucian Arhire v-a propus o ediție "Arena" dedicată aproape în întregime Campionatului European de Fotbal. ...

TVR SPORT, lider de audienţă în timpul conferinţei naţionalei de fotbal, în topul canalelor de sport

Revenirea României la un turneu European după opt ani a adunat suporterii naționalei în fața televizoarelor. După ...

Noutăţi de la Campionatul European de Fotbal din Germania, la „EURO Arena”, pe TVR Sport

Costin Deşliu ne-a aşteptat cu veşti despre componența grupelor, programul meciurilor și favoritele la trofeu în ...

"Arena", cu Vlad Lucian Arhire | VIDEO

publicat: luni, 15 iulie 2024

Handbal feminin, tenis și fotbal, la "Arena". Luni, 15 iulie, de la ora 19:00, la TVR Iași.

Handbal masculin: Antrenorul Xavier Pascual pleacă de la Dinamo

Tehnicianul spaniol Xavier Pascual a anunţat, luni, că va pleca de la echipa masculină de handbal Dinamo, după trei ...

Handbalistele de la CSM, primite cu fast la Slatina | VIDEO

Sportivele antrenate de Attila Horvath au fost întâmpinate de autorități și suporteri cu artificii, aplauze și ...

Volei feminin: România a obţinut a doua sa victorie în Golden League

În direct la TVR Sport, naţionala feminină de volei a României a învins echipa Azerbaidjanului cu scorul de 3-0 ...

Volei: Naţionalele României încep pregătirile pentru Goldean League

Naţionala de volei feminin a României se va reuni în 2 mai, iar cea masculină în 6 mai, în vederea pregătirii ...

Volei masculin: Bogdan Kotnik este noul antrenor al echipei Dinamo Bucureşti

Echipa de volei masculin Dinamo Bucureşti a anunţat, miercuri seară, încetarea de comun acord cu antrenorul Stelian ...

Cele mai spectaculoase sporturi, LIVE pe Eurovision Sport

Fanii sporturilor inovatoare pot urmări, luna aceasta, cele mai spectaculoase competiții pe platforma Eurovision ...

Înotătorii juniori ai României, la start! Campionatul European de Înot pentru juniori, în direct la TVR Sport

Ţinem pumnii celor 24 de juniori din echipa României care concurează la Vilnius, în perioada 2-7 iulie, la ...

Jocurile Olimpice,

Jocurile Olimpice de la Paris sunt ținta Mădălinei Amăistroaie. O sportivă de excepție cu care România are motive ...

 

#TVRSPORT