loader
Foto

Joacă Girona, zici că e Barcelona

Girona este echipa revelație în campionatul Spaniei. După 18 etape, catalanii sunt pe locul doi în La Liga, la egalitate de puncte cu celebra Real Madrid. Iată povestea impresionantă a echipei care a spart toate tiparele în Spania : Girona.

 

Fiecare campionat tare din Europa are propria revelație în acest sezon. Englezii o au pe Aston Villa, care este totuși fostă campioană națională și câștigătoare de Cupa Campionilor, nemții trag speranțe că Leverkusen va reuși să o țină în frâu pe Bayern, italienii se uită la asaltul Bolognei către locurile care duc în Champions League, iar spaniolii o au pe Girona. Echipa din Catalunia vine de nicăieri și sfidează logica, fiind lider după 18 etape în La Liga, la egalitate de puncte cu vestita Real Madrid.

Joacă Girona, zici că e Barcelona

De fapt Girona rimează cu Barcelona, dar nu este Barcelona. Orașul este la 100km de capitala Cataluniei, iar echipa are doar ceva din formația lui Guardiola care instituise în trecut stilul de joc devenit celebru, tiki-taka. O legătură cu Guardiola ar fi cea cu fratele mai mic al cunoscutului antrenor. Este vorba de Pere Guardiola, fost om de afaceri și actual președinte al Consiliului de Administrație al echipei. Pere deține 16% din club și are experiență ca agent de jucători. Alți 47% din club sunt ai grupului City Football Group care o  deține 100% pe Manchester City unde antrenor este Josep Guardiola.

Creierul proiectului catalan este însă tehnicianul Michel Angel Sánchez Muñoz, un spaniol de 48 de ani care și-a împărțit cariera de fotbalist între prima și a doua divizie în tricoul lui Rayo Vallecano. Tot aici și-a început și cariera de antrenor, unde a izbutit o promovare în La Liga, după care a fost demis în decursul sezonului, când echipa era amenințată cu retrogradarea.

A urmat episodul Huesca, unde povestea s-a repetat, promovare în primul sezon și demitere ulterioară, când apele erau tulburi. A luat-o de la capăt la Girona, dar spre deosebire de Vallecano și Huesca, aici i s-a acordat încredere deplină și, după promovarea încă din primul sezon, echipa a reușit să se salveze de la retrogradare și să încheie campionatul pe locul 10, iar acum, în al treilea sezon împreună, Girona este pe aceeași treaptă cu Real Madrid, dar peste Barcelona sau Atletico Madrid.

Luminița de la capătul tunelului : Liga campionilor

Și chiar dacă nu visează neapărat la un titlu, mai imposibil decât cel al lui Leicester City din Premier League din sezonul 2015/2016,  echipa din Catalunia  se gândește serios la banii și la faima din Champions League, mai ales că în acest moment are 10 puncte peste locul 5 ocupat de Real Sociedad, revelația competiției de anul acesta. Dacă mai punem la socoteală că din sezonul viitor regulile la nivel înalt se schimbă și Spania ar putea să trimită mai multe echipe la masa bogaților, Girona are dreptul să viseze frumos.

De ce este atât de specială Girona?

Cu un amestec perfect între experiență și tinerețe și cu un mercato senzațional în vară, Girona joacă un fotbal de playstation cu un stil personal în care sloganurile sunt : „ totul pe atac” și „nimeni nu-și respectă postul”! Reprezentația de pe terenul Barcelonei cu 4 goluri marcate a fost probabil anunțul oficial al nașterii unei incredibile echipe.

Nu ar fi corect ca Girona să fie descrisă drept o formație tânără, însă cu siguranță nici una înțesată de veterani. Este de fapt un melanj de jucători cu sezoane multe în spate și fotbaliști aflați la începutul carierei, care debordează de talent și potențial. În prima categorie intră nume precum Gazzaniga, Lopez,  Blind și Stuani, în a doua îi avem pe Savio, Martinez, Yan Couto, Gutierrez și Eric Garcia. Mai există un Garcia, e vorba de Aleix Garcia care a jucat fără să iasă în evidență la Dinamo București, pe vremea investitorului-fantomă Cortacero, și care acum este unul dintre liderii echipei. La Girona mai sunt și doi ucraineni : Dovbyk, golgheterul lui Dnipro și Tsigankov, un mijlocaș inventat de Mircea Lucescu la Dinamo Kiev. Toți acești jucători au fost aduși pe bani puțini sau chiar liberi de contract, ceea ce îi transformă pe șefii lui Girona în niște genii financiari și scouteri redutabili.

Girona dă goluri pe bandă rulantă

Ceea ce șochează este randamentul jucătorilor lui Michel. Alb-roșiii au cel mai bun atac al campionatului, 42 de goluri marcate, cu 3 mai multe decât are Real. Așa că probabil ar trebui să ne obișnuim cu acest scenariu, Girona în Champions League. Când toți așteaptă să cadă, ea continuă să se ridice. Ce echipă frumoasă!

 

Sursă foto: Imago

Finidi George este noul selecționer al Nigeriei

Finidi George este noul selecționer al Nigeriei

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Fostul atacant nigerian Finidi George a fost numit în funcția de selecționer al echipei naționale a Nigeriei, a ...

Cupa României a devenit obiectiv principal la CFR Cluj | VIDEO

Adrian Mutu și-a luat adio de la titlu, dar vrea să câștige Cupa României. Ar fi primul trofeu ca antrenor pentru ...

Cupa Angliei: Manchester United s-a calificat în semifinale, după 4-3 cu Liverpool

Echipa engleză Manchester United a învins duminică, pe teren propriu, scor 4-3, formația FC Liverpool, în ...

Handbal masculin: CS Dinamo s-a calificat spectaculos în semifinalele EHF European League

CS Dinamo Bucureşti a reuşit o calificare spectaculoasă în semifinalele competiţiei masculine de handbal EHF ...

Handbal masculin: Dinamo a învins-o categoric pe Steaua în campionat

CS Dinamo Bucureşti a surclasat-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de 42-26 (20-9), sâmbătă, în deplasare, la ...

Handbal feminin: CSM Bucureşti s-a calificat fără emoţii în sferturile Cupei României

CSM Bucureşti, deţinătoarea trofeului, s-a calificat fără emoţii în sferturile de finală ale Cupei României la ...

Volei: Naţionalele României încep pregătirile pentru Goldean League

Naţionala de volei feminin a României se va reuni în 2 mai, iar cea masculină în 6 mai, în vederea pregătirii ...

Volei masculin: Bogdan Kotnik este noul antrenor al echipei Dinamo Bucureşti

Echipa de volei masculin Dinamo Bucureşti a anunţat, miercuri seară, încetarea de comun acord cu antrenorul Stelian ...

Volei feminin: Fosta internaţională Ruxandra Dumitrescu s-a stins la doar 46 de ani

Fosta internaţională română şi elenă Ruxandra Dumitrescu a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 46 de ani, a ...

Gimnastică: România, locul 4 în calificări la Europenele feminine; Sabrina Maneca Voinea, locul 4 la individual compus

Echipa României s-a clasat pe locul al patrulea, joi, în calificările Campionatelor Europene feminine de gimnastică ...

Hochei: România a învins Ungaria (2-1), la Campionatul Mondial de la Bolzano

Selecţionata României a învins echipa Ungariei cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0, 2-1), miercuri, la Campionatul Mondial ...

Tenis: Simona Halep a primit un wild card pentru turneul Trophee Clarins (WTA 125)

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a primit un wild card pentru turneul Trophee Clarins, care se va desfăşura ...

 

#TVRSPORT