loader
Foto

Începe balul UEFA Champions League

Un nou sezon de Champions League, cel de al 32-lea de când competiția a fost redenumită, începe în aceasta seară și își va afla campioana pe 1 iunie 2024 după finala de pe Wembley.

 

 

Începe balul UEFA Champions League, ultimul care se va desfășura în actualul format. De la anul se mărește numărul echipelor la 36, iar cea mai mare schimbare va fi transformarea fazei tradiționale a grupelor într-una care va include toate echipele. Până atunci, în sezonul acesta cele 32 de echipe au fost împărțite în 4 urne. 26 dintre ele au prins grupele grație clasării din campionatele interne, celelalte 6 au trecut de calificări. Tragerea la sorți a scos la înaintare dueluri “tari”, precum Bayern-Manchester United și Napoli-Real, dar și o „grupă a morții”, compusă din PSG, Dortmund, AC Milan și Newcastle. Este vorba despe grupa F ale cărei prime “șocuri” se vor resimți marți seară.
PSG e în grupa morții
AC Milan, semifinalistă în sezonul trecut, primește vizita lui Newcastle, aflată la prima participare în grupe după 20 de ani. „Diavolul milanez” nu stă deloc bine,  mai ales la mijlocul terenului. Tonali a plecat chiar la Newcastle, Bennacer s-a accidentat, iar noile transferuri nu prea rup gura târgului. Antrenorul Pioli are o misune grea. Trebuie să le ridice moralul elevilor săi după ce aceștia au capotat în fața rivalului de o viață, Inter, 1-5 în ”Derby della Madonnina”. Noroc pentru italieni că nici englezii nu au avut un start strălucit de sezon în Premier League. După ce anul trecut se clasau în Top 4 cu cea mai bună apărare (doar 33 de goluri primite), „coțofenele” au avut trei înfrângeri la rând înaintea pauzei internaționale. Ce-i drept, toate aceste eșecuri au venit împotriva “greilor” de la City, Liverpool și Brighton. Milan și Newcastle nu s-au mai întâlnit niciodată dar nu își permit să piardă puncte la debut pentru că fiecare joc din această grupă teribilă va fi unul decisiv pentru calificare.
PSG-Dortmund este clar highlightul serii. Cele două echipe cu ștate vechi în UCL au început sezonul asemănător, cu multe fluctații. În weekend trupa lui Edin Terzici s-a întors cu 3 puncte de la Freiburg, dar reușește cu greu să lege două succese la rând în deplasare. PSG a pierdut surprinzător acasă în fața lui Nice,  are același număr de puncte în campionat, adică 8, câte a reușit să adune și Bölöni  cu nou promovata Metz. Dortmund a avut ocazia să se bucure de un trofeu UCL în 1997, Parisul nu, chiar dacă investițiile au fost masive. Nici măcar Messi sau Neymar nu au reușit să aducă mult râvnita cupă pe Sena. Poate o va face de data asta Mbappe. Pe Parc de Princes, PSG pare a avea un avantaj moral dar acesta nu mai are vreo însemnătate. Astfel, în cele 4 întâlniri directe de până acum în cupele europene, de fiecare dată parizienii au eliminat-o pe Borussia, fie că a fost vorba despre Champions League sau despre Europa League.
Și grupa E este extrem de echilibrată
Duelul italiano-spaniol Lazio-Atletico este capul de afiș. Atletico vine la Roma la doar trei zile după ce a fost umilită de Valencia în prima înfrângere din acest sezon, după două victorii și o remiză. Trupa lui “Cholo” nu a pierdut însă niciodată în partidele jucate până acum în fața lui Lazio, care revine în Ligă după o pauză de 3 ani și un eșec în ultima etapă la Torino contra lui Juventus. În aceași grupă, Feyenoord-Celtic este reeditarea finalei din sezonul '69- '70, câștigate de olandezi. De atunci, atât fotbalul din Olanda cât și cel din Scoția au luat-o la vale. Feyenoord continuă cu Arne Slot pe bancă, tehnicianul care a pierdut finala Conference League în fața Romei lui Mourinho, dar care a adus titlul la Rotterdam calificând echipa în grupele Ligii Campionilor după o pauză de 6 ani. A avut parte de un start greoi dar și-a revenit și acum are 3 victorii la rând, cu 17 goluri marcate. Celtic l-a adus pentru al doilea mandat pe Brendan Rodgers și e pe prima poziție în Premiership cu cel mai bun golaveraj. Formația scoțiană a reușit să lege o a doua prezență consecutivă în grupele UCL, după cele din 2017 și 2018.
În grupele G și H există favorite clare
Campioana Europei, City, nu ar trebui să aibă probleme în fața Stelei Roșii Belgrad mai ales că joacă acasă, chiar dacă sârbii sunt marea surpriză după ce au prins urna a treia în urma rezultatelor bune din ultimii ani. Young Boys și RB Leipzig nu-și vor face cadouri și vor încerca să se bată pentru locul 2 în grupă, sinonim cu primăvara europeană. În grupa H, Barcelona pare să aibe o misiune ușoară în fața lui Antwerpen iar Șahtior una grea în fața lui Porto, pentru că ucrainenii nu vor beneficia de suportul fanilor, meciul având loc în Germania la Hamburg.
Ne așteapă meciuri interesante iar surprizele pot apărea oricând. Așa este în Champions League, competiția unde se întâlnesc cei mai buni dintre cei mai buni. Și dacă e bal, bal să fie.

Sursă foto: Imago

 

Campionatul European de Fotbal, la

Campionatul European de Fotbal, la "Arena" | VIDEO

publicat: marţi, 02 iulie 2024

Vlad Lucian Arhire v-a propus o ediție "Arena" dedicată aproape în întregime Campionatului European de Fotbal. ...

TVR SPORT, lider de audienţă în timpul conferinţei naţionalei de fotbal, în topul canalelor de sport

Revenirea României la un turneu European după opt ani a adunat suporterii naționalei în fața televizoarelor. După ...

Noutăţi de la Campionatul European de Fotbal din Germania, la „EURO Arena”, pe TVR Sport

Costin Deşliu ne-a aşteptat cu veşti despre componența grupelor, programul meciurilor și favoritele la trofeu în ...

"Arena", cu Vlad Lucian Arhire | VIDEO

publicat: luni, 15 iulie 2024

Handbal feminin, tenis și fotbal, la "Arena". Luni, 15 iulie, de la ora 19:00, la TVR Iași.

Handbal masculin: Antrenorul Xavier Pascual pleacă de la Dinamo

Tehnicianul spaniol Xavier Pascual a anunţat, luni, că va pleca de la echipa masculină de handbal Dinamo, după trei ...

Handbalistele de la CSM, primite cu fast la Slatina | VIDEO

Sportivele antrenate de Attila Horvath au fost întâmpinate de autorități și suporteri cu artificii, aplauze și ...

Volei feminin: România a obţinut a doua sa victorie în Golden League

În direct la TVR Sport, naţionala feminină de volei a României a învins echipa Azerbaidjanului cu scorul de 3-0 ...

Volei: Naţionalele României încep pregătirile pentru Goldean League

Naţionala de volei feminin a României se va reuni în 2 mai, iar cea masculină în 6 mai, în vederea pregătirii ...

Volei masculin: Bogdan Kotnik este noul antrenor al echipei Dinamo Bucureşti

Echipa de volei masculin Dinamo Bucureşti a anunţat, miercuri seară, încetarea de comun acord cu antrenorul Stelian ...

CSM Oradea s-a calificat în Liga Campionilor la polo | VIDEO

CSM Oradea a marcat o reîntoarcere triumfală pe scena internațională a polo-ului, calificându-se în grupele ...

Premieră la Craiova: România-China, în Cupa Davis | VIDEO

În perioada 13-14 septembrie 2023, Craiova se pregătește să devină centrul atenției în lumea tenisului, găzduind, ...

Raliul Iașului: O experiență unică pe TVR Iași și TVR Sport | VIDEO

Raliul Iașului, un eveniment emblematic al motorsportului românesc, se pregătește să captiveze publicul prin ...

 

#TVRSPORT