loader
Foto

Despre polo, box feminin şi... artă, la „Forţa unui vis”, pe TVR 1 | VIDEO

În episodul 2 al seriei documentare, Irina Păcurariu ne-a spus povestea singurului sport de echipă din România calificat la JO 2024, ne-a făcut cunoştinţă cu cea care speră să aducă prima medalie olimpică la box feminin pentru ţara noastră, dar şi cu românii care restaurează monumentele pariziene. Totul – luni, 24 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Cea mai surprinzătore calificare pentru Paris este semnată de Naționala masculină de polo, de altfel singurul sport de echipă calificat la Jocurile Olimpice 2024 pentru România. Echipa României a participat ultima dată la Jocurile Olimpice în 2012, când s-a clasat pe locul 10. Cea mai bună clasare a sa a fost la ediţia din 1976, când a reuşit să ajungă pe locul 4. De fapt, Naționala de polo va bifa a zecea prezență olimpică, fiind cea care are cele mai multe participări la Jocurile Olimpice dintre echipele românești. Pe câţiva dintre jucătorii ei, precum şi pe antrenorul Bogdan Rath, i-am cunoscut luni seară, de la ora 21.00, când Irina Păcurariu ne-a aşteptat la cel de-al doilea episod al seriei „Forţa unui vis”, la TVR 1.

(w882)

Antrenorul tricolorilor, Bogdan Rath, declara, pe aeroportul Otopeni, la revenirea de la Mondialul de la Doha, că „nu e vorba de noroc, norocul ţi-l faci singur. Nu ştiu dacă aveam noroc dacă nu ne găseam acolo, pe poziţia aceea, sau nu ştiu dacă aveam noroc dacă nu ne calificam la aceste Mondiale, unde nu prea mulţi credeau că ne vom califica”. Tehnicianul atrage atenția că grupa din care va face parte România la turneul olimpic este una infernală.

(w882)

La polo, personajele principale sunt Vlad Georgescu, Tudor Fulea şi căpitanul Marius Țic – cel care poartă banderola de căpitan atât pentru Națională, cât și pentru Steaua. Este considerat unul dintre cei mai buni 10 portari din lume. Ambiția lui este să câștige într-o zi Liga Campionilor și să ajungă cu Naționala României în top. Sacrificii, eforturi? E de ajuns să amintim că Marius a plecat la turneul de calificare la câteva ore după ce i s-a născut băieţelul...

„Antrenamentele la polo sunt foarte grele. Timp de o oră și jumătate dai din mâini și din picioare în bazinul de trei metri. Rar mai ajungi să te ții de margine pentru o clipă de răgaz. În rest, înoți, bați apa, mișcări specifice. Ce nu ştiam, dar spun toţi, este că poloiştii nu iubesc să înoate”, spune Irina Păcurariu, după ce a asistat la un antrenament al echipei ce ne va reprezenta la Jocurile Olimpice.

(w882) 1

La rândul său, Vlad Georgescu, unul dintre jucătorii pe care ne bazăm la Paris şi care şi-a petrecut copilăria în Italia, mărturiseşte că n-a fost îndrăgostit la început de acest sport. „Jucasem fotbal, dar nu eram talentat. Tata m-a adus aici”, spune el.

(w882) 1

Iar Tudor Fulea, golgheterul Naţionalei, economiseşte bani ca să-şi cumpere casa lui încă din primii ani ca sportiv. Deocamdată, a reuşit să preia apartamentul vechi al părinţilor lui. E fericit şi aşa. L-am cunoscut şi pe el în episodul 2 al seriei „Forţa unui vis”.

(w882) 1

La box feminin, România nu are până în prezent nicio medalie olimpică. Lăcrămioara Perijoc speră să spargă gheaţa. Cea mai titrată pugilistă din lotul olimpic feminin, cu un titlu european în 2019 şi un titlu de vicecampioană mondială în 2022, Lăcrămioara este deja calificată pentru Jocurile Olimpice.

(w882) 2

Visul ei cel mai mare? Să aducă prima medalie olimpică pentru România. „Iar apoi, să fiu un om care... să poată fi considerat un model cu impact în vieţile oamenilor, într-un mod pozitiv. Lăcrămioara îndrumă sportivii şi tinerii „să facă ceea ce le place, să-şi urmeze calea”, încercând să le insufle acea dorinţă adevărată de a face lucrurile. „Nu doar să facă sport pentru că vrea mama, că vrea tata, ci chiar să trăiască, să respire sportul ăla pe care şi-l aleg, dacă şi-l aleg ei; dacă nu, meseria pe care şi-o aleg”, insistă Lăcrămioara Perijoc.

⁠Flacăra Olimpică va trece, înainte de a fi expusă în centrul Parisului, prin Arcul lui Napoleon, de lângă Luvru, monument care a fost refăcut pentru Jocurile Olimpice de doi restauratori români, familia Maria şi Viorel Enache.

(w882) 3

(w882) 2

Plecaţi de 30 de ani din România, soţii Enache deţin acum una dintre primele trei firme de resturări din Franţa, Atelier Enache. Munca lor se reflectă astăzi în toate marile castele şi catedrale din Franţa, iar acum sunt în echipa de restauratori ai Catedralei Notre-Dame din Paris. Irina Păcurariu i-a întâlnit în Capitala franceză, astfel că povestea lor am aflat-o tot luni seară, la „Forţa unui vis”.

(w882) 3

Sub presiunea participării la Jocurile Olimpice, competiția care va reprezenta mereu cea mai mare provocare din cariera oricărui atlet, „Forţa unui vis” urmărește o parte dintre sportivii care vor reprezenta România la Paris. Tensiunea concursurilor de calificare, antrenamentele, relațiile cu antrenorii sau pasele psihologice prin care sunt obligați să treacă acești sportivi devin subiect din acestă serie documentară. Pentru primii trei clasați visul s-a împlinit. Cum e pentru ceilalți? Cine ajunge acolo? Ce urmează după competiție? Astfel de întrebări îşi găsesc răspuns la „Forţa unui vis”, pe TVR 1. Şi tot aici întâlnim români remarcabili, pe care destinul îi pune, într-un fel sau altul, în relaţie cu ediţia Jocurilor Olimpice de vară din acest an.

Televiziunea Română va transmite Jocurile Olimpice de la Paris – cel mai grandios eveniment sportiv la nivel mondial, pe TVR SPORT, alături de alte canale din portofoliul TVR. Până atunci, telespectatorii TVR urmăresc emisiuni dedicate: legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „Învingătorii”, „Eroii” și „Speranțe”. Din luna mai, Ana Maria Brânză si Costin Deşliu moderează la TVR 1 emisiunea „Vis la Paris”, la care participă sportivi calificaţi la JO Paris 2024 şi antrenori ai acestora. Iar din 17 iunie, partenerii de dialog ai Irinei Păcurariu ne demonstrează cât de departe se poate ajunge prin „Forţa unui vis”.

 

 

redactor: Alina Avramescu

imagine: Mihai Florea

producător: Irina Păcurariu

Campionatul European de Fotbal, la

Campionatul European de Fotbal, la "Arena" | VIDEO

publicat: marţi, 02 iulie 2024

Vlad Lucian Arhire v-a propus o ediție "Arena" dedicată aproape în întregime Campionatului European de Fotbal. ...

TVR SPORT, lider de audienţă în timpul conferinţei naţionalei de fotbal, în topul canalelor de sport

Revenirea României la un turneu European după opt ani a adunat suporterii naționalei în fața televizoarelor. După ...

Noutăţi de la Campionatul European de Fotbal din Germania, la „EURO Arena”, pe TVR Sport

Costin Deşliu ne-a aşteptat cu veşti despre componența grupelor, programul meciurilor și favoritele la trofeu în ...

"Arena", cu Vlad Lucian Arhire | VIDEO

publicat: luni, 15 iulie 2024

Handbal feminin, tenis și fotbal, la "Arena". Luni, 15 iulie, de la ora 19:00, la TVR Iași.

Handbal masculin: Antrenorul Xavier Pascual pleacă de la Dinamo

Tehnicianul spaniol Xavier Pascual a anunţat, luni, că va pleca de la echipa masculină de handbal Dinamo, după trei ...

Handbalistele de la CSM, primite cu fast la Slatina | VIDEO

Sportivele antrenate de Attila Horvath au fost întâmpinate de autorități și suporteri cu artificii, aplauze și ...

Volei feminin: România a obţinut a doua sa victorie în Golden League

În direct la TVR Sport, naţionala feminină de volei a României a învins echipa Azerbaidjanului cu scorul de 3-0 ...

Volei: Naţionalele României încep pregătirile pentru Goldean League

Naţionala de volei feminin a României se va reuni în 2 mai, iar cea masculină în 6 mai, în vederea pregătirii ...

Volei masculin: Bogdan Kotnik este noul antrenor al echipei Dinamo Bucureşti

Echipa de volei masculin Dinamo Bucureşti a anunţat, miercuri seară, încetarea de comun acord cu antrenorul Stelian ...

CSM Oradea s-a calificat în Liga Campionilor la polo | VIDEO

CSM Oradea a marcat o reîntoarcere triumfală pe scena internațională a polo-ului, calificându-se în grupele ...

Premieră la Craiova: România-China, în Cupa Davis | VIDEO

În perioada 13-14 septembrie 2023, Craiova se pregătește să devină centrul atenției în lumea tenisului, găzduind, ...

Raliul Iașului: O experiență unică pe TVR Iași și TVR Sport | VIDEO

Raliul Iașului, un eveniment emblematic al motorsportului românesc, se pregătește să captiveze publicul prin ...

 

#TVRSPORT