loader
Foto

Ceremonia care a dat startul ediției 33 a Jocurilor Olimpice a fost un eveniment fără precedent!

Festivitățile care au deschis Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 au fost altfel decât toate celelalte de până acum. Pentru prima dată în istorie, ele nu au avut loc în interiorul unui stadion. Întreaga paradă a plutit pe fluviul Sena. „Cea mai mare producţie de televiziune realizată vreodată” de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) s-a văzut în direct la TVR.

 

Complex şi ambiţios, spectacolul cu o durată de 3 ore şi 45 de minute a avut loc în premieră în afara unui stadion „va fi cea mai mare producţie pe care am realizat-o vreodată în ce priveşte echipamentele şi resursele de difuzare”, precizează Olympic Broadcasting Services (OBS). Potrivit organizatorilor, evenimentul fără precedent este menit să revoluționeze Jocurile Olimpice, „rămânând în același timp accesibil unui public numeros”.

Televiziunea Română a oferit telespectatorilor săi posibilitatea să respire atmosfera unică a debutului Jocurilor Olimpice, prin transmisiunea directă a Ceremoniei de deschidere la TVR 1, TVR Sport şi TVR Moldova, vineri, 26 iulie, de la ora 20.30. Comentariul de la faţa locului a aparţinut jurnaliştilor TVR Monica Bucur şi Emil Hossu-Longin.

În jur de 10.500 de persoane – sportivi şi oficialităţi – aparținând celor 205 comitete olimpice participante, au început parada, de peste 6 km, la bordul a 85 de bărci, din centrul Parisului, la podul Austerlitz, și au încheiat-o printre grădini, fântâni și palate, la umbra Turnului Eiffel, în piaţa Trocadero.

Respectând tradiția, Grecia a fost prima națiune introdusă în timpul ceremoniei. Starul NBA Giannis Antetokounmpo a fost unul dintre purtătorii drapelului elen la JO 2024. Delegaţia Greciei a fost urmată de Echipa Olimpică a Refugiaților, iar ţara gazdă, Franța, a încheiat plutonul. Atleții din Rusia și Belarus care concurează individual, din cauza rolului țărilor lor în războiul din Ucraina, nu au participat la ceremonie.

Drapelul României a fost purtat, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de soţii Ionela şi Marius Cozmiuc, campioni la canotaj. Împreună, cei doi au nu mai puţin de 19 medalii la marile competiţii! Ionela este triplă campioană mondială şi triplă campioană europeană, participând, până acum, la două ediţii de Jocuri Olimpice: Rio 2016 şi Tokyo 2020. Marius este campion mondial şi dublu campion european, dar şi vicecampion olimpic la Tokyo 2020. A participat până acum la trei ediţii ale Jocurilor: Londra 2012, Rio 2016 şi Tokyo 2020. Anul acesta, Marius concurează la Paris, în calitate de căpitan al echipei masculine de canotaj, în ciuda unei intervenţii chirurgicale extrem de serioase, pe care a suferit-o în urmă cu doar patru luni.

Aproximativ 120 de șefi de stat, monarhi și lideri de guvern au fost așteptați să ia parte la festivităţi.

Atleții care concurează la Jocurile Olimpice s-au alăturat, pe scenă, artiștilor invitaţi. Celine Dion și Lady Gaga au fost surprizele serii. Celine Dion, care suferă de o boală rară ce îi afectează sistemul nervos, nu a mai cântat în public de 4 ani. Ea a cântat pentru a două oară în deschiderea jocurilor Olimpice; prima oară s-a întâmplat în 1996, la Atlanta.

Pe malurile şi podurile capitalei franceze, câteva mii de dansatori şi comedianţi au oferit douăsprezece scene artistice, care au celebrat sportivii, au spus „o poveste despre ceea ce este Franţa”, potrivit actorului și regizorului de teatru francez Thomas Jolly, numit director artistic al ceremoniei, citat de Agenţia France Press. Brazierul olimpic nu a fost instalat pe Turnul Eiffel, așa cum au planificat inițial organizatorii; celebra Flacără Olimpică a Jocurilor de la Paris 2024 a fost găzduită, în schimb, în nu mai puţin faimoasa Jardin des Tuileries.

Anul acesta este și pentru prima dată când Ceremonia de deschidere a fost accesibilă tuturor – chiar gratuit, pentru cei mai mulţi. Spectatorii nu au avut nevoie de bilet pentru a urmări parada de pe platformele superioare de-a lungul Senei. Cei care au stat pe docurile inferioare, de la Podul Austerlitz până la Podul Iéna, şi-au achiziţionat, însă, bilete. Mai mult, toată lumea a putut urmări parada pe cele 80 de ecrane gigantice și cele 1000 de difuzoare plasate strategic.

În centrul imensului aranjament şi pe principalele monumente din apropiere (Catedrala Notre-Dame, Muzeul Luvru, Muzeul d’Orsay etc.), au fost implementate peste 100 de sisteme de camere, inclusiv cele robotizate şi macarale. Comparativ, conform organizatorilor, numărul acestora a fost de trei ori mai mare decât numărul camerelor folosite în timpul ceremoniei similare de la Tokyo 2020! Opt drone, trei elicoptere şi patru bărci stabilizate la comandă, dotate cu sisteme de camere special concepute, se adaugă tehnologiei utilizate pentru reflectarea evenimentului. De asemenea, peste 200 de telefoane inteligente au fost instalate pe bărci, pentru a oferi o perspectivă unică a ceremoniei, pentru miliardele de telespectatori din întreaga lume aşteptaţi să urmărească în direct parada, prin reţelele de televiziune sau online.

Campionatul European de Fotbal, la

Campionatul European de Fotbal, la "Arena" | VIDEO

publicat: marţi, 02 iulie 2024

Vlad Lucian Arhire v-a propus o ediție "Arena" dedicată aproape în întregime Campionatului European de Fotbal. ...

TVR SPORT, lider de audienţă în timpul conferinţei naţionalei de fotbal, în topul canalelor de sport

Revenirea României la un turneu European după opt ani a adunat suporterii naționalei în fața televizoarelor. După ...

Noutăţi de la Campionatul European de Fotbal din Germania, la „EURO Arena”, pe TVR Sport

Costin Deşliu ne-a aşteptat cu veşti despre componența grupelor, programul meciurilor și favoritele la trofeu în ...

"Arena", cu Vlad Lucian Arhire | VIDEO

publicat: luni, 15 iulie 2024

Handbal feminin, tenis și fotbal, la "Arena". Luni, 15 iulie, de la ora 19:00, la TVR Iași.

Handbal masculin: Antrenorul Xavier Pascual pleacă de la Dinamo

Tehnicianul spaniol Xavier Pascual a anunţat, luni, că va pleca de la echipa masculină de handbal Dinamo, după trei ...

Handbalistele de la CSM, primite cu fast la Slatina | VIDEO

Sportivele antrenate de Attila Horvath au fost întâmpinate de autorități și suporteri cu artificii, aplauze și ...

Volei feminin: România a obţinut a doua sa victorie în Golden League

În direct la TVR Sport, naţionala feminină de volei a României a învins echipa Azerbaidjanului cu scorul de 3-0 ...

Volei: Naţionalele României încep pregătirile pentru Goldean League

Naţionala de volei feminin a României se va reuni în 2 mai, iar cea masculină în 6 mai, în vederea pregătirii ...

Volei masculin: Bogdan Kotnik este noul antrenor al echipei Dinamo Bucureşti

Echipa de volei masculin Dinamo Bucureşti a anunţat, miercuri seară, încetarea de comun acord cu antrenorul Stelian ...

Raliul Iașului: O experiență unică pe TVR Iași și TVR Sport | VIDEO

Raliul Iașului, un eveniment emblematic al motorsportului românesc, se pregătește să captiveze publicul prin ...

Drumul spre glorie, pavat cu sacrificii | VIDEO

Drumul spre glorie, pavat cu sacrificii | VIDEO

publicat: marţi, 06 august 2024

Luni, de la ora 19:00, la TVR Iași, a fost difuzată o nouă ediție "Arena" cu tema: "Moldova, campioană olimpică ...

Cele mai spectaculoase sporturi, LIVE pe Eurovision Sport

Fanii sporturilor inovatoare pot urmări, luna aceasta, cele mai spectaculoase competiții pe platforma Eurovision ...

 

#TVRSPORT