Un important eveniment al Familiei Regale de acum un secol marchează momentul când a luat fiinţă echipa națională de fotbal a României. Sâmbătă, 19 noiembrie, la „Ora Regelui”, am aflat toate amănuntele. La TVR 1, de la 15.20.
În anul 1922, cu câteva luni înaintea Încoronării Regelui Ferdinand si Reginei Maria, o sărbătoare a românilor și a Europei marca istoria. Nunta fiicei lor, Principesa Mărioara a Romaniei, cu Regele Alexandru al sârbilor, croaților și slovenilor. Festivitățile au fost grandioase și între bucuriile mulțimii care a fost de faţă s-a aflat și victoria echipei de fotbal a României regale care înfrunta Serbia regală. Era primul meci internațional de fotbal al țării noastre.
După exact 100 de ani, echipele regale de fotbal din zilele noastre au jucat un meci amical, în România. Delegația sârbă a dorit ca înainte de competiție să descopere Domeniul Regal din Sinaia.
Castelul Peleș a primit mulți oaspeti din străinătate, găzduind de curând și recepția oferită de Majestatea Sa Margareta oaspeților britanici, la începutul domniei Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Momentul istoric al Încoronării Primului Rege al României Întregite a fost prezentat în două episoade ale emisiunii „Ora Regelui”. Arhivele studiate și cercetătorii intervievați de Camelia Csiki au dezvăluit realizatoarei documentarului amănunte neștiute până acum despre serbările care au durat o săptămână întreagă. Filmul a adus informații și fotografii de epocă care au fost prezentate în premieră. Dovezile arată că efervescența pregătirilor s-a manifestat în toată țara, cu precădere pe Domeniul Regal Peleș, la Alba Iulia și la București. Ele au implicat efortul și fantezia celor mai pricepute persoane din țară, dar și cheltuieli pe măsură către mari ateliere de creație din Europa, de la furnizarea unor produse de consum până la realizarea bijuteriilor pe care le-a purtat Regina Maria în măreața zi a Încoronării. În aceeași măsură, regina a ales cu exigență producători români, tocmai pentru a demonstra că țara sa stă alături de valorile europene de prestigiu, în tradiții, arte și meșteșuguri. Momentul istoric a fost pregătit cu minuțiozitate, de la construirea unei catedrale ortodoxe noi, Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia, sau a Arcului de Triumf de la București, pînă la fastul sărbătorii care era menit să poarte în lume răsunetul numelui României Mari.
credit foto: Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I
În anul Centenarului Încoronării Suveranilor României Mari, vă propunem să descoperiți povestea în amănunt, începând cu simbolurile care au dăinuit peste acest secol, până la obiectele reale care au făcut parte din scenografia zilelor de sărbătoare. Dacă în episoadele trecute am descoperit valorile păstrate la Muzeul Național de Istorie a României, la Muzeul Peleș, la Muzeul Unirii sau la Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Alba Iulia, în ediția de astăzi, vă conducem la Muzeul Băncii Naționale a României, la Muzeul Cotroceni, la Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” și la alte instituții care tezaurizează piese de o excepțională însemnătate. Specialiștii au pregătit cu migală veritabile lecții de istorie a neamului, așezând cu profundă considerație piesele în expoziții deschise pentru public chiar și cîteva luni.
Invitațiile către oaspeții regali care au participat la evenimentul ce a pecetluit cu răsunet nașterea României Mari sunt și ele parte a poveștii. Este vorba despre uniformele, medaliile, costumele purtate la celebra paradă, dar și coroana de oțel a regilor României, Proclamația citită de Regele Ferdinand la Alba Iulia, stiloul și sigiliul său, sceptrul regal, chiar și trăsura de gală care i-a purtat pe rege și regină pe drumul încoronării. Obiectele autentice au fost completate cu proiecții holografice, fiind astfel integrate în discursul expozițional mijloace moderne de comunicare prin care e spusă vizitatorilor povestea încoronării din urmă cu 100 de ani. Vedem totul sâmbătă, de la 15.20, la TVR 1.
Urmărim „Ora Regelui” la TVR 1 – sâmbătă, 19 noiembrie 2022, ora 15.20, iar la TVR Internațional – sâmbătă, 19 noiembrie 2022, ora 16.30. TVR Moldova programează ediţia joi, 24 noiembrie 2022, ora 16.05.
Prezentator: Camelia Csiki
Producător: Lidia Voicu
Realizatori: Camelia Csiki, Adelina Dumitrescu, Diana Ilica
credit foto: romaniaregala.ro