loader
Foto

Bonucci, blestemul lui Union Berlin

Union Berlin, unul dintre cluburile care au demonstrat cât de importantă este iubirea fanilor pentru fotbal, a trecut de a lungul timpului prin perioade extrem de dificile, dar a cunoscut o ascensiune de vis în ultimii 4 ani, participând sezonul acesta pentru prima dată în Uefa Champions League. De când l-a înregimentat însă pe italianul Bonucci, Union pare a avea un ghinion teribil.

 

Union Berlin și fanii săi sunt într-adevăr speciali. Clubul înființat în 1906, unul dintre primele în capitala Germaniei, a fost ținut în viață în repetate rânduri de iubirea necondiționată a suporterilor săi. Refondat în 1966 sub actuala denumire, Union Berlin a fost singura echipă din fosta RDG care s-a opus regimului comunist controlat de Stasi (Securitatea germană) și nu s-a lăsat călcată în picioare de echipa sistemului, Dynamo Berlin. Reputația sa era atât de puternică încât circula următoarea glumă în acea perioadă: „nu orice fan al lui Union este inamicul statului, dar orice inamic al statului este un fan al lui Union!”. Acești iubitori ai fotbalului care urau sistemul impus de Moscova au susținut mereu, înainte de 1989, uniunea cu Germania de Vest și au fraternizat cu formația Berlinului Occidental, Hertha. La executarea loviturilor libere, ei strigau din răsputeri: ”zidul trebuie să dispară”.

Și pînă la urmă, zidul a căzut

Numai că, după unificare, cele 2 echipe au devenit rivale, iar imnul actual al echipei din est conține și versul: “Cine nu se va lăsa niciodată cumpărat de vest – Eisern Union”. Această mândrie a fost însă la un pas să-i fie fatală clubului ajuns în 2004 în Liga a 4-a. Neavând banii necesari pentru a începe acel sezon, Union a fost la un pas de desființare. Atunci, 50.000 de oameni s-au adunat în campania "Bluten fur Union" donând sânge și strângând astfel sume de bani pentru salvarea echipei. În plus, fanii au construit ei înșiși un nou stadion mai mare, astfel încât încasările clubului au crescut. Aceste gesturi au arătat că dragostea pentru echipă trece peste orice dificultăți.

De Crăciun fanii cântă împreună

Legătura dintre club și fani este atât de puternică încât în ajunul Crăciunului suporterii vin pe stadionul ”Alte Försterei”( vechiul ocol silvic) din cartierul berlinez Kopenick să cânte împreună colinde. Momentul culminant al spectacolului este intonarea imnului echipei, unul dintre cele frumoase din Germania.

Prin aceste acțiuni, dar și prin merite sportive, clubul a reușit să se repună pe picioare, a promovat în prima ligă și de câțiva ani joacă în cupele europene. În acest sezon, Union a ajuns chiar să participe pentru prima dată în competiția supremă, Champions League, iar la primul meci considerat acasă, cel cu Braga, suporterii „Die Eisernen” au ieșit din nou în evidență. Ei au protestat împotriva politicii UEFA în ceea ce privește infrastructura, afișând un mesaj dur: „Nu vă pasă de sport - tot ceea ce vă interesează sunt banii!”. Nemulțumirea lor? Faptul că au fost nevoiți să se mute de pe propria arenă, de doar 22.000 de locuri, pentru meciurile de la „masa bogaților”, pe „Olympiastadion”, arena de 75.000 de locuri a celor de la Hertha.

De ceva timp, Union Berlin și fanii săi sunt puși din nou la grea încercare

Mai exact, din 3 septembrie, ca un blestem, echipa pierde meci după meci. Cu 2 zile înainte, Union realizase unul dintre cele mai importante transferuri din istoria sa, Leonardo Bonucci de la Juventus semnând pentru un an. Venirea fostului campion european nu a fost de bun augur. Cu vedeta de 36 de ani în tribune, Union Berlin a pierdut categoric acasă în fața lui Leipzig, scor 0-3, prima înfrîngere pe teren propriu din 2022. Două săptămâni mai târziu, Bonucci a fost rezervă neutilizată în Wolfsburg-Union 2-1. Pe 20 septembrie, italianul și-a făcut în sfârșit loc printre titulari chiar la debutul lui Union în Champions League în fața lui Real, meci în care fanii nemți au luat cu asalt Madridul. Echipa nu a jucat deloc rău, dar n-a avut noroc și a pierdut în ultimul minut, Bellingham înscriind pe final pentru madrileni. Au urmat două bătăi încasate în campionat. Una acasă cu Hoffenheim, 0-2, și alta în deplasare la nou promovata Heidenheim, 0-1. În ambele meciuri Bonucci a fost titular, dar nu a reușit decât să fie oaia neagră a echipei.

Nu a greșit la nici un gol încasat, totuși..

Luna septembrie a fost dezastruoasă pentru berlinezi și nici octombrie nu a debutat bine pentru ei. La primul meci în fața proprilor fani în UCL, contra lui Braga, Union a pățit-o din nou. Prima repriză a fost una „divină” pentru nemți. Sheraldo Becker, care e la echipă încă din 2019, a reușit o „dublă” magistrală în decurs de doar șapte minute și ....Union nu trebuia decât să conserve rezultatul până la sfârșit. La reluare, portughezii au făcut însă șah-mat apărarea berlinezilor, condusă de nimeni altul decât Bonucci și au reușit să întoarcă miraculos cursul jocului, golul de 3-2 fiind înscris la ultima fază, spre disperarea antrenorului Urs Fischer. Curat ghinion! ar spune unii iar neșansa a continuat.

În ultimul meci disputat în campionat, Union s-a deplasat la Dortmund. Scenariul a fost aproape identic cu cel din meciul cu Braga. Berlinul a condus-o pe Borussia la pauză cu 2-1 dar a pierdut până la final cu 4-2. Interesant este că Bonucci a marcat chiar primul său gol pentru noua sa echipă, din penalty, dar asta nu i-a ajutat prea mult pe colegii săi. Aceștia au început perfect campionatul, cu două victorii, iar acum au coborât pe locul 13 în Bundesliga. De când a venit Bonucci, Union Berlin a pierdut 7 meciuri consecutive. Italianul ar putea fi numit chiar agentul 007 de către fanii echipei din estul Berlinului. La ce gesturi vor mai apela oare aceștia pentru a-l transforma pe Bonucci într-un erou pozitiv și a opri șirul înfrângerilor? Vom vedea mâine când Union joacă acasă cu Stuttgart.

Sursă foto: Imago

Darius Olaru (FCSB), după ridicarea trofeului Superligii - Vom petrece cât ne ţin picioarele

Fotbalistul echipei de fotbal FCSB, Darius Olaru, a declarat, sâmbătă seara, după ridicarea trofeului de campioană ...

Charalambous (FCSB) - E fantastic pentru jucători, pentru fani, e o mare bucurie că am câştigat titlul

Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, sâmbătă seara, la finalul partidei cu CFR Cluj, ...

Finidi George este noul selecționer al Nigeriei

Finidi George este noul selecționer al Nigeriei

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Fostul atacant nigerian Finidi George a fost numit în funcția de selecționer al echipei naționale a Nigeriei, a ...

Handbalistele de la CSM, primite cu fast la Slatina | VIDEO

Sportivele antrenate de Attila Horvath au fost întâmpinate de autorități și suporteri cu artificii, aplauze și ...

Handbal feminin: CSM Bucureşti a cucerit al şaptelea titlu de campioană a României

CSM Bucureşti a câştigat, matematic, al şaptelea său titlu de campioană a României la handbal feminin, sâmbătă, ...

Handbal masculin: Victorie la limită a echipei României, în barajul pentru Mondialul din 2025

Naţionala României a învins echipa Cehiei cu scorul de 31-30 (15-11), miercuri, la Baia Mare, în prima manşă a ...

Volei: Naţionalele României încep pregătirile pentru Goldean League

Naţionala de volei feminin a României se va reuni în 2 mai, iar cea masculină în 6 mai, în vederea pregătirii ...

Volei masculin: Bogdan Kotnik este noul antrenor al echipei Dinamo Bucureşti

Echipa de volei masculin Dinamo Bucureşti a anunţat, miercuri seară, încetarea de comun acord cu antrenorul Stelian ...

Volei feminin: Fosta internaţională Ruxandra Dumitrescu s-a stins la doar 46 de ani

Fosta internaţională română şi elenă Ruxandra Dumitrescu a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 46 de ani, a ...

CSA Steaua a cucerit un nou titlu naţional la polo

CSA Steaua a cucerit un nou titlu naţional la polo

publicat: duminică, 19 mai 2024

În direct la TVR Sport, CSA Steaua Bucureşti a cucerit al 20-lea său titlu de campioană naţională la polo pe apă, ...

Polo masculin: Dinamo a învins-o pe Steaua, în finala Superligii

Într-un meci transmis în direct de TVR Sport, CS Dinamo Bucureşti a învins-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de ...

Kriszta Incze și Cătălina Axente s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălian Axente au reuşit să se califice vineri pentru Jocurile Olimpice de la Paris ...

 

#TVRSPORT